1. Susu, dadih dan keju terdapat di aras manakah dalam piramid makanan?
A. Aras 1
B. Aras 2
C. Aras 3
D. Aras 4
2. Bagaimanakah cara mengurangkan pengambilan lemak?
i. Makan banyak lemak ayam dan daging
ii. Gunakan sedikit santan dalam masakan
iii. Pilih makanan segar seperti buah-buahan
iv. Gunakan kaedah memasak secara menggoreng dan menumis
A. i dan ii
B. i dan iv
C. ii dan iii
D. semua di atas
3. Gizi bagi orang yang berusia 50 tahun ke atas, lebih tertumpu kepada bahan-bahan yang mengandungi
A. Kalsium dan zat besi
B. Vitamin dan protein
C. Vitamin dan garam galian
D. Lemak dan karbohidrat
4. Manakah antara berikut mempunyai nilai kalori yang paling tinggi
A. Minyak kelapa sawit
B. Mentega
C. Roti
D. Ikan kembong
5. Perancangan hidangan merupakan satu aspek penting di dalam penyediaan makanan. Antara berikut manakah kombinasi hidangan yang seimbang?
A. Nasi goreng, ayam goreng berempah, acar timun, jus oren
B. Nasi putih, ikan kembong bakar, air asam, ulam ulaman, sup kosong
C. Nasi putih, sup tulang, telur goreng, jering bercicah budu, air suam
D. Nasi putih, ikan keli masak lemak cili padi, kailan ikan masin, milo ais
LATIHAN 2
1. Mana sumber tenaga saya?
AYAM GORENG |
UBI KAYU |
AISKRIM |
2. Mana sumber binaan otot saya?
MARJERIN |
BUAH-BUAHAN |
IKAN |
3. Mana sumber alkali saya?
SAYUR-SAYURAN |
KENTANG GORENG |
4. Pilih padanan yang betul.
A. Karbohidrat - Telur
B. Vitamin - Tembikai
C. Lemak - Susu
D. Protein – Kentang
5. Mimi telah mengalami masalah rabun sejak berumur 7 tahun. Masalah Mimi ini disebabkan Mimi kurang makan makanan dari sumber?
VITAMIN
|
PROTEIN |
LEMAK |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan