CADANGAN HIDANGAN LEMAK

"TIADA LEMAK, TIADA PENYAKIT"

Tiada kuantiti yang sesuai yang dapat dicadangkan bagi pengambilan lemak. Pengambilan lemak adalah sangat tidak digalakkan. Semakin sedikit pengambilan makanan berlemak adalah lebih baik.

CADANGAN HIDANGAN PROTEIN


MAKANAN

CADANGAN HIDANGAN

Telur, daging, ayam, ikan dan kekacang

¨  1 ketul peha ayam
¨  1 ekor ikan kembung
¨  2 ketul daging tanpa lemak
¨  ½ cawan kekacang kering
¨  1 keping tauhu


Susu dan produk tenusu


¨  1 cawan susu
¨  ½ cawan dadih
¨  1 keping keju
¨  Tenusu rendah lemak

CADANGAN HIDANGAN VITAMIN


MAKANAN

SAJIAN

Sayur-sayuran

¨  ½ cawan sayuran berdaun hijau
¨  ½ cawan lain-lain sayuran
¨  ½ cawan sayuran buah dan ubian.


Buah-buahan

¨  ½ biji jambu batu
¨  1 potong betik/ tembikai/ nenas
¨  1 biji pisang / oren/ epal
¨  ½ cawan jus buah (tanpa gula)

CADANGAN HIDANGAN KARBOHIDRAT


MAKANAN

SATU SAJIAN

Bijirin dan produk bijiran dan ubi-ubian

  • Contoh : Nasi, roti, bijirin, mi, keladi, kentang



¨  ½ cawan nasi putih.
¨  ½ cawan mi/ pasta
¨  1 keping roti bijirin penuh
¨  ½ keping capati (saiz kecil)
¨  1 cawan bubur nasi
¨  1 biji ubi kentang
¨  ½ cawan bijirin sarapan

LEMAK

Keju

Kek

  • Lemakminyak dan gula perlu dikurangkan pengambilannya.
  • Makanan ini biasanya hanya perlu diambil dalam kuantiti yang sedikit dalam setiap hidangan.
  • Lemak yang berlebihan dalam tubuh akan menyebabkan saluran darah tersumbatstrok dan serangan jantung.
  • Lemak yang berlebihan juga boleh menyebabkan peningkatan kadar kolestrol dalam badan.

PROTEIN

Daging
Ikan

  • Makanan ini kaya dengan protein, vitamin D, Zat Besi, Zink dan Magnesium.
  • Contohnyadagingayamikankekacangsusukejudadih dan kacang dal.
  • Pilih daging yang rendah lemah dan buang semua lemak yang kelihatan pada daging dan ayam.
  • Hasil tenusu seperti susu dan keju mengandungi protein, kalsium dan biasanya diperkaya dengan vitamin D.
  • Pengambilan protein yang berlebihan akan mengganggu metabolisma tubuh.
  • Kadar protein yang terlalu tinggi juga boleh menyebabkan osteoporosis.
  • Protein yang berlebihan juga akan menjejaskan fungsi buah pinggang.

VITAMIN



  • Makanan ini kaya dengan vitamin, mineral dan serat.
  • Contohnya: sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Kita hendaklah makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan banyak dan pelbagaikan pilihan dalam setiap makanan.
  • Pengambilan vitamin akan membantu tubuh berfungsi secara normal.
  • Kekurangan pengambilan vitamin pula boleh mengakibatkan beberapa gejala penyakit seperti rabun, anemia dan sembelit.
  • Sayur-sayuran
    Buah-buahan

KARBOHIDRAT

Nasi

Roti

Kentang











  • Karbohidrat merupakan sumber tenaga yang utama.
  • Makanan ini juga membekalkan vitamin, mineral, serat dan sedikit protein.
  • Di dalam setiap hidangan, makanan daripada kumpulan ini perlu diambil paling banyak.
  • Contohnya : nasi, bubur, mi, roti, pasta, biskut, ubi keladi, keledek, gandum, beras perang dan kentang.
  • Karbohidrat yang di ambil secara berlebihan boleh menyebabkan penyakit seperti diabetis.
  • Penyakit ini berpunca daripada gangguan fungsi hormon insulin oleh pankreas yang menyebabkan kandungan glukosa dalam badan seseorang itu meningkat.
  • Kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan seseorang itu berasa lemah dan tidak bermaya.